Свето Кръщение на Алина – 18.06.2023 – Wedding

Неделя

18

юни

2023

19:00 Църква Света Ирина

в Паля Фокиа

 

20:00 Таверна Апомеро

в Тимари

Родители:
Ивелина и Димитрис

Родители:
Мария Расули

Защо кръщенето е на 18 юни и коя е Света Алина

Снимки на Света Алина (може и да са вградени в текста)

 

Паметта на Света славна мъченица Алена или Алина е отбелязана за първи път на 18 юни в Дилбек. Света Алина е живяла в това живописно и красиво предградие на град Брюксел през 7 век сл. Хр.

Дъщеря на херцозите на Дилбек, Алина се обърнала  тайно от родителите си – езичници, към християнството, влизайки в контакт с християнския свещеник Амандус, свещеник на абатството в брюкселската гора.

Тя посещавала службите редовно, като се оправдавала с различни извинения пред родителите си. Една вечер баща й казал на стражите си да я последват и след като вървяли след нея известно време, те видели, че Алина влиза в малка църква във Форе. Баща й вярвал, че християните са я омагьосали да приеме тяхната вяра и наредил на охраната си да я арестува. Тя се съпротивлявала с всички сили и по време на тази борба й отрязали едната ръка. Тогава Света Алина предала душата си на Господа, когото толкова обичала, около 640 г. сл. Хр. Ангел хванал ръката й и я поставил пред светилището в малката църква, която тя често посещавала.

След това чудо родителите й станали християни. На много изображения тя е показвана с отсечена ръка, лекуваща слепец или с ангел, който й помага.

По заповед и решение на високопочитаемия митрополит на Белгия г-н Атинагорос новата енория на Дилбек, която обслужва религиозните нужди на гръцки говорещото и фламандски говорещото паство на провинция Фламандски Брамуанд, е посветена на Свети Георги и на Света Алина, покровителка на град Дилбек.

Нейните свети мощи се намират в параклиса във Форе, Белгия, който принадлежи на община Брюксел и е известно място за поклонение.

Ще присъствате ли?

Молим да потвърдите присъствието си не по-късно от 31 май 2023 г.

    Нека нашето приключение започне!

    18 юни 2023 г.
    .cata-page-title, .page-header-wrap {background-color: #e6b1b3;}.cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .title-subtitle *, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs, .cata-page-title .page-header-wrap .pagetitle-contents .cata-breadcrumbs *, .cata-page-title .cata-autofade-text .fading-texts-container { color:#FFFFFF !important; } #cata_custom_heading_o1f3kxgs4k > h4, #cata_custom_heading_o1f3kxgs4k > h4 a{} #cata_custom_heading_ujf2k0cqos > div, #cata_custom_heading_ujf2k0cqos > div a{}